Vedligeholdelse af låse

Vedligeholdelse af låse er vigtigt hvis man vil have dem til at holde længe og fungere godt. Vi vil her på siden gennemgå nogle af de muligheder man selv har for at vedligeholde sine låse, både låsekasser, kasselåse og låsecylindere.

Vedligeholdelse af låsecylindere

En låsecylinder indeholder et stykke finmekanik, ofte sammensat af en blanding af stål og messing. Som al anden finmekanik bør en låsecylinder vedligeholdes, f.eks. smøring af de mekaniske dele.

Låsecylinder fra Medeco

Hvor ofte skal en låsecylinder smøres?

Ja det afhænger af mange ting, så som f.eks. hvor ofte den benyttes og hvor er den placeret, sidder cylinderen i en dør ind til en opgang, eller sidder den i en havelåge der står i det fri. Især postkasselåse er meget udsat for vejrliget herunder frost, hvor man kan risikere at der kommer is i låsen så den ikke kan åbnes! Her vil en gang vandfortrængende olie som f.eks. Låsecylinderolie fra Würth, ofte kunne afhjælpe problemet med is/vand i låsen.

Würth Låsespray

Hvad skal en låsecylinder smøres med?

Der er mange forskellige holdninger til hvorledes en låsecylinder skal vedligeholdes. Nogle anbefaler grafit (f.eks. fra en blyant), mens andre anbefaler syrefri olie, som f.eks. WD-40.

På billedet ses en gammel og brugt låsecylinder fra Medeco, som forsat er fuld funktionsdygtig. Medeco anbefaler at man en gang imellem smører deres cylinder med WD-40. Hvor ofte en låsecylinder skal smørers, kommer meget an på brugen og ikke mindst hvor den er placeret. Den pågældende låsecylinder sidder på en dør i Dragør på Amager og er således meget udsat for salt fra havet omkring Amager, hvorfor den skal smørers oftere ind hvis den sad på en dør i f.eks. Ringsted.

Nogle låsefabrikanter har deres egen olie, f.eks. Ruko som har deres Ruko-låseolie, mens andre f.eks. Medeco ikke har deres egen, og anbefaler brug af WD-40.

Vi benytter Låsecylinderspray fra Würth, til at smøre låsecylindere m.m.

Når vi benytter Låsecylinderspray til at smøre cylindere med, kommer vi nogle få dråber på en nøgle, som derefter stikkes ind i cylinderen, der drejes rundt nogle gange. Det frarådes på det kraftigste at spray direkte ind i låsecylinderen, da der på den måde, nemt kommer for meget olie ind i cylinderen, og de næste mange gange cylinderen benyttes, vil man få en nøgle ud af cylinderen, som er smurt ind i sort olie, som nemt smitter af på f.eks. tøj.

Vedligeholdelse af låsekasser

Låsekasser bør ikke smøres med WD-40, da denne olie er meget tynd. Man bør i stedet benytte en “flydende” fedt på spray, f.eks. HHS Grease fra Würth, som er nem og hurtig at bruge, da man blot sprayer fedtet på/i låsen, og fedtet kommer således nemt og godt rundt på låsekassens mekaniske dele. Den samme form for smøring kan også benyttes til at smøre vindues og dørhængsler. Du kan se mere om de produkter fra Würth, som vi anbefaler på vores Links og Download side.

Smøring af rigel

Låsekasse med rigel

Har låsekassen en rigel (den firkantede pal), smøres denne ved at køre den frem (som når døren er låst), hvorefter man kan spray fedt på riglen, som derefter motioneres frem og tilbage nogle gange. Når fedtet er kommet ind omkring riglen, skubbes denne ind og ud nogle gange ved at dreje vrideren eller nøglen.

Smøring af låsekasse med falle

Låsekasse med falle

Låsekassens falle (den skrå pal, der selv hopper ind når døren lukkes, eller der tages ned i dørgrebet), smøres ved at presse fallen ind, hvorefter der sprays ind i “hulrummet” omkring fallen. Når fedtet er kommet ind i låsekassen arbejdes er med fallen, ved at skubbe den ind og ud nogle gange, og gøre det samme ved at løfte op og ned i dørgrebet.

Kolve på hæve/sænke dør

Hæve/sænkedøre

Hæve/sænkedøre bør også smøres med fedt. Her er det ikke kun selve låsefunktionen der har gavn af fedt da en sådan dør, kan være meget tung og besværlig at åbne, hvis ikke den er smurt. Rigel og evt. kolver bør smøres med fedt, men også dørens øvrige beslag så som glideskinner og hjul, vil have godt af noget fedt. På billederne ses en hæve/sænkedør hvor riglen er rusten, og går meget dårligt. Da den fik en gang fedt, begyndte døren at gå meget bedre, hvilket også medføre at dørens øvrige beslag slides mindre. Døren på billedet sidder i et hus i Dragør, og i baggrunden ses det salte vand omkring sydspidsen af Amager.

Smøring af kolver

Låsekasse med stanglås

Hvis der er tale om en stanglås (der skal løftes op i dørgrebet for at kunne låse døren), så er der to eller tre kolver (de hopper ud af den stålskinne døren er forsynet med), som også bør smøres, for at låsen fungere optimalt.

Smøring af kasselås

Vedligeholdelse af kasselåse

Mange ældre kasselåse kan med fordel smøres med fedt, og kan nemt gøres ved at trykke fallen eller riglen ind selve kassen, hvorefter der sprayes ind i kasselåsen. Hvis det er muligt at tage kasselåsen ned, så kan man nemt smøre fedt på de bevægelige dele (se billedet).

Vedligeholdelse af hængelåse

Hængelåse bør ligesom alle andre låse vedligeholdes med lidt olie og fedt. Igen er intervallet for vedligeholdelsen afgørende for hvor hængelåsen sidder, er det på et loftrum, eller er det en hængelås der sidder udendørs, som den på billedet, der sidder udvendigt på et skur, i Dragør ganske få meter fra kystlinjen, og konstant bliver udsat for salt. Den viste hængelås bør smøres med fedt og olie, mindst en gang hver tredje måned.

Hvordan bør en hængelås vedligeholdes?

En hængelås bør vedligeholdes som en låsecylinder, nemlig med WD-40 i dens låsecylinder. Resten af hængelåsen bør smøres med fedt gerne af den flydende slags som Würth HHS Grease som anbefalet til låsekasser. Har man lidt fingersnilde, kan man med fordel en gang imellem adskille hængelåsen, ved at fjerne cylinderen, og evt. udtage bøjlen. Den adskilte hængelås, uden cylinder, lægges nu i et bad af WD-40. Når hængelåsen igen er samlet bør den smøres med fedt, da WD-40ren er meget tynd, og derfor hurtigt vil forsvinde fra de mere grove dele af hængelåsen.

Tag kontakt til din lokale låsesmed

Har du ikke selv mod på at smøre dine låse m.m. så kontakt din lokale låsesmed.

Bor du på Amager eller i Storkøbenhavn kan du tage kontakt til Låsesmed Amager.

Bor du på Fyn kan du kontakte lås.dk.

I Jylland kan du kontakte Østjysk-låseservice.