Postkasselås

I mange år har man valgt at forsyne postkasser med en postkasselås. Denne lås kan enten være af en god kvalitet med 5 eller 6-stifter, eller det kan være af en mindre god kvalitet, hvortil der høre en lille nøgle. Det kan måske være fristende at købe en postkasse med en billig postkasselås, men ønsker man at denne lås skal kunne åbnes med hoveddørsnøglen, ja så kan det godt betale sig at ofre lidt ekstra, og købe en postkasse hvor i der er monteret enten en 5 eller 6-stifts postkasselås.

Lille postkasselås

Lille postkasselås

Har man en postkasse med en lille postkasselås, og ønsker man udskifte den med en stor postkasselås, kan man være heldig at låsen sidder i en lille plastikbøsning. Plastikbøsningen kan presses ud af postkassen, da den sidder i et hul, som kan benyttes til at montere en stor postkasselås i. Sidder låsen ikke i en plastikbøsning, kan en låsesmed i mange tilfælde gøre hullet større med et logge-værktøj, som standser et hul ud, som den nye og større postkassecylinder kan monteres i.

Stor postkasselås

Stor postkasselås

Med en 5 eller 6-stiftet postkasselås fra Ruko eller andre producenter, er det nemmere at få udskiftet eller om kodet postkasselåsen. Mange vælger at få om kodet postkasselåsen så den passer til boligens nøgle.

Postkasselås med 5. eller 6-stifter?

Vi anbefaler at man vælger en postkasselås der benytter samme nøgletype som hoveddøren. På den måde bliver det muligt at få om kodet postkasselåsen til samme nøgle som til hoveddøren.

Om kodning af postkasselåsen

Hvis ens postkasselås er den samme type som til hoveddørsnøglen, ja så behøver man ikke at købe en ny, men man kan få sin lokale låsesmed til at om kode den. Hvis man er i tvivl om hvorvidt ens låse er af samme type, så kan man prøve at stikke nøglen ind i cylinderen. Kan nøglen gå ind i en cylinder (uden at kunne åbne den), ja så kan låsesmeden om kode låsen til nøglen.

Ny lås til postkassen eller hoveddøren?

Hvis nøglen ikke kan gå ind i cylinderen, skal der monteres en ny lås, hvis man vil kunne benytte samme nøgle til låsene. Inden man køber en ny postkasselås, så anbefaler vi at man tager en snak med sin lokale låsesmed, for måske kan det bedre betale sig at købe en ny lås til hoveddøren, og måske endda at øge sikkerheden i hjemmet, uden at det bliver dyre.

Postkasselåsen i et låsesystem

Ved at vælge en stor postkasselås med f.eks. 6-stifter er der også mulighed for at få om kodet postkasselåsen til et låsesystem, hvor det f.eks. er muligt at få lavet en undernøgle som kun passer til postkassen. En sådan nøgle kan så udlånes til naboer m.m. hvis man f.eks. er bortrejst.

Ruko 1608 møbellås

Møbellåse

Postkasselåse hører til kategorien møbellåse og kaldes også industrilåse, da de også benyttes til bl.a. aflåsning af skabe m.m.

Aflåsning af skabe

Ønsker man at aflåse f.eks. et køkkenskab, så kan man godt benytte en postkasselås, men ofte vil man med fordel kunne montere en Ruko 1608 møbellås i stedet. En 1608 har nemlig slutblik, som man fræser ud til i skabs siden. Er der tale om et skab i metal, så kan man ofte med fordel vælge en postkasselås, hvis ellers hul og anlæg passer til det.

Fræseskabelon: så man kan fræse et hul til en postkasselås

Lav Selv Postkasse

Her kommer der en tegning med forslag til hvordan du selv, kan bygge din egen postkasse i træ.

Lav hullet til postkasselåsen

Med en overfræser og en fræseskabelon kan man nemt lave det ovale hul som postkasselåsen skal monteres i. Her ses en 3D printet fræseskabelon, men man kan sagtens selv lave en skabelon i f.eks. krydsfiner. Ved hjælp af en overfæser monteret med en kopiring, kan man med skabelonen fræse et hul der passer til en postkasselås.

Postkasselåse

Monteringen af postkasselåsen

Når postkasselåsen monteres, er det vigtigt at måle tykkelsen på det materiale man montere den i. En 6-stiftet postkassecylinder har en længde på 27 mm. men den er ofte forsynet med et kamstykke der er bøjet og vinklet (se billedet) således at afstanden fra bagsiden af det runde stykke forrest på cylinderen, og til kamstykket er 23 mm. (det samme som længden på en 5-stfitet postkasselås). Det er vigtigt at man montere en form for anlæg, som kamstykket kan hvile i mod. Gør man ikke dette, vil man enten ikke kunne låse postkassen (hvis afstanden er for lille), eller postkassen vil stå og klapre (hvis afstanden er for stor).

Møtrik til postkasselås

Clips eller møtrik?

Postkasselåsen kan monteres med en lille fjederclips eller med en møtrik. Clipsen kan kun benyttes hvis postkassen er lavet af metalplade, og ikke hvis der benyttes krydsfiner. En postkasse der er lavet i krydsfiner, træ eller lign. skal monteres med en møtrik (se billedet). Hvis du selv går ud og køber en postkasselås, er det derfor vigtigt at købe en hvor møtrikken medfølger.

Kamstykker til postkasselås

Kamstykke til postkasselås

De fleste postkasselåse er monteret i toppen af postkassens låge, hvorfor kamstykket vender opad. Men på nogle postkasser sidder låsen i bunden eller i siden af lågen, hvorfor at kamstykket enten skal vendes, eller måske skal udskiftes. Et kamstykker der går opad, kan vendes til at gå nedad, men ikke til at gå venstre eller højre! Så her skal man have et andet kamstykke – et der går højre eller venstre. På billedet ses der flere forskellige kamstykker. Det øverste er til højre eller venstre montering, og de to nederste er til opad eller nedad montering. De to øverste er til en 6-stiftet postkasselås og det nederste er til en 5-stiftet postkasselås. På de to øverste ses et lille knæk som gør at karmstykket udligner den forskel der er på cylinderlængden, på en 5. stifts og en 6.stifts cylinder.

Sådan monteres kamstykket

På en 5. stifts postkassecylinder monteres/afmonteres kamstykket ved hjælp af låseringstænger. Hvis låseringen er blevet deform efter at den er blevet åbnet, kan det være en god idé at banke den flad igen med en hammer. Gør man ikke det, vil de ofte resultere i at låsen går meget trægt, når kamstykket og ringen igen er blevet monteret.

På en 6. stifts postkasselås afmonteres/monteres kamstykket ved at dreje en lille låsemøtrik, som først kan drejes efter at en lille fjederbelastet pind er trykket ind. Du kan gøre det med en lille skruetrækker – en låsesmed har et stykke specialværktøj, der gør arbejdet nemmere.

Få hjælp til at montere lås i postkassen

Hvis du ikke selv har mod på at montere en postkasselås, vil vi anbefale dig at kontakte den lokale låsesmed i dit område.