Låsesystemer

Her kan du læse om de mest gængse låsesystemer der findes i Danmark.

Et låsesystem er oftest opbygget i en form for et hierarki, hvor man f.eks. har en hovednøgle som kan åbne alle låse, og så har man nogle undernøgler, som hver i sær kun kan åbne en eller et begrænset antal låse.

Låsesystemer laves oftest med kopibeskyttede nøgler, hvor man f.eks. skal have en fuldmagt for at få lavet en ny nøgle. På den måde ved indehaveren af systemet, hvor mange nøgler der skal være, for at låsesystemet er komplet.

Hvis en undernøgle mangler kan man ofte “rede” systemet ved blot at udelukke den pågældende nøgle fra låsesystemet. Hvis det er hovednøglen der mangler, kan man blive nød til at omlægge alle låsene, og få lavet nye nøgler, hvilket kan være meget bekosteligt!

Langt de fleste låsesystemer fungere ved at der udover de normale understifter også er en række skaller eller systemstifter, som gør det muligt at dreje tromlen, med flere forskellige nøgler. Systemstifterne har nemlig en længde som svare til springet i mellem de forskellige understifters længde.

KABA Nøgle

KABA låsesystem

KABA Låse laver nogle af verdens mest sikre låsesystemer. KABA låsesystemet bygger på en så kaldt hul-nøgle hvor der er boret flere rækker af huller i nøglen, frem for de traditionelle udfræsninger der ellers ses på mange nøgler.

Forhandlere af KABA Låse

Hovedstaden og Sjælland: MS Låse – Jylland og Fyn – Dormakaba

JASA Nøgle

JASA låsesystem

JASA Låse produceres af det danske firma Jasa Company. JASA Låse levere et billigt system, som bl.a. kan købes hos nedenstående forhandlere.

En JASA systemcylinder har 6. almindelige stifter og 5. sidestifter, som påvirkes af et sidespor i nøglen – se billedet af JASA nøglen

Forhandlere af JASA Låse

Hovedstaden og Sjælland: Låsesmed Amager – Jylland og Fyn – Jasa Company

GEGE Nøgle

GEGE låsesystem

Et låsesystem fra GEGE, har den unikke egenskab at man ved at benytte en reservenøgle, selv kan omstille sine låse! En nøgle fra GEGE kan forsynes med plastikhætter i forskellige farver, så man nemt kan kende nøglerne fra hinanden.

Forhandlere af GEGE Låse

Hovedstaden og Sjælland: MS Låse – Jylland og Fyn – Midt Sikring

Stanglås monteret med låsecylinder fra Medeco

MEDECO låsesystem

Nøglerne til et låsesystem fra MEDECO, ligner ved første øjekast en almindelig nøgle, men kigger man efter, så kan man se at nogle af udfræsningerne er skråtstillet. Stifterne i en MEDECO cylinder skal nemlig drejes i en bestemt vinkel, før at nøglen kan løfte dem i den rette højde.

På billedet ses en ældre Medecocylinder, som forsat er fuld funktionsdygtig. Her kan du læse mere om låse og deres vedligeholdelse

Forhandlere af MEDECO Låse

Hovedstaden og Sjælland: Mejlshede Låse– Jylland og Fyn – Viborg Låseservice

Siden vil løbende blive opdateret med nye låsesystemer.