Låsetyper

Her vil jeg gennemgå de forskellige låsetyper

Cylinderlås

Cylinderlås

Cylinderlåsen er nok den mest udbredte mekaniske låsetype i verdenen i dag. Den er oftest lavet i messing eller stål, og består af bl.a. et cylinderhus, en tromle samt en række stifter og fjedre.

Låsecylinderens konstruktion

I cylinderhuset og i tromlen er der boret en eller flere rækker af stiftkanaler. Når cylinderen er låst, står cylinderhusets og tromlens stiftkanaler ud for hinanden, således at de danner en lang stiftkanal, som låsestifterne kan vandre op og ned i.

Over overstifterne er der en fjeder som presser over og understifterne ned i tromlen. Når den rette nøgle med den rette kode stikkes ind i låsecylinderen vil under og overstifterne løftes, således at toppen af understifterne, passer med toppen af tromlen og tromlen kan drejes og låsen låses op eller i. Understifterne bliver altså i tromlen og overstifterne bliver i selve cylinderhuset sammen med fjedrene, som når nøglen trækkes ud af tromlen, presser stifterne ned i tromlen, hvorved at låsecylinderen bliver låst.

System-stifter

Hvis man ønsker at flere forskellige nøgler skal kunne åbne en cylinderlås, så kan man benytte systemstifter. Her kan du læse mere om låsesystemer.

Vil du læse historien om opfindelsen af den morderne cylinderlås så følg linket Låsens Historie.

Fordele ved cylinderlåsen

En af fordelene ved cylinderlåsen er at den er forholdsvis nem at omkode/omstille til en anden nøgle. En omstilling af lås, foregår ved at låsecylinderen afmonteres, hvorefter den adskilles og stifterne udskiftes, således at de passer til en anden nøgle. På den måde kan den gamle nøgle udelukkes fra låsen, hvilket kan være et ønske hvis f.eks. at nøglen er mistet, stjålet og eller frygtes kopieret, med henblik på at misbruge nøglen til at begå indbrud.

Tilholderlås

Tilholderlåsen, er en af vores ældste låsetyper. En tilholderlås fungerer ved at nøglen løfter nogle plader op i den rigtige højde hvorved nøglen kan drejes.

Tilholdernøgle

Symmetrisk tilholderlås

Når en tilholderlås sidder i en dør der skal kunne låses på begge sider, er den nødt til at være symmetrisk, eller vil nøglen ikke kunne passe på begge sider af døren. Når en tilholderlås er symmetrisk så giver det nogle begrænsninger i antal koder der kan benyttes. På billedet ses en tilholdernøgle af mærket REX, og som man kan se, så er den symmetrisk, den første skæring er den samme som den sidste skæring. Hvis ikke dette var tilfældet ville man ikke kunne åbne/låse døren på begge sider!

Dobbeltkarmsnøgle

Asymmetrisk tilholderlås

Langt de fleste værdi og våbenbokse, er forsynet med en asymmetrisk tilholderlås. Denne lås skal jo af gode grunde ikke kunne åbnes indefra, men kun ude fra.

På billedet ses en asymmetrisk tilholdernøgle til et våbenskab.

Hængelås

Hængelåse findes i alle afskygninger, lige fra ret simple og billige, til meget stærke og dyre hængelåse. Hængelåse findes både som kode, tilholder og cylinder hængelåse.

Hængelås med kode

Hængelåse med kode findes i alle prisklasser. De er oftest forsynet med enten trykknapper eller med kodehjul der skal drejes til den rigtige kode, før du kan åbne låsen. Oftest kan koden ikke drejes før at låsen er lukket igen. Det vil sige, at den er tvangslukkende.

Hængelås med tilholderlås

Tilholdere til hængelåse høre for det meste fortiden til, nok fordi det er billigere at lave hængelåse med cylinderlås frem for tilholder.

Hængelås med cylinder

Den mest benyttede type hængelås, er hængelåse med cylinderlås. Cylinderen kan både være en meget lille cylinder, med måske kun 4. eller 5. stifter og en lille nøgle til, eller det kan være en dyre og bedre hængelås, med en cylinder som oftest kan omkodes til f.eks. husnøglen. En hængelås kan også indgå i et låsesystem. Hængelåse med cylinder findes oftest i to udgave: enten som tvangslukkende, hvilket vil sige at nøglen ikke kan tages ud før hængelåsen er låst, og så findes der også hængelåse som smæklåse, det vil sige at man kan åbne dem, og tage nøglen ud, uden at hængelåsen er låst. Efterfølgende kan man så smække låsen uden at have nøglen. Det kan i nogle situationer være godt, men i andre tilfælde kan det betyde at man f.eks. i et skur kan smække sig ude, hvis man får lagt nøglen i skuret og derefter smækker låsen!

Hængelås til container

En ekstra stærk og sikker hængelås, er en såkaldt containerhængelås. I en containerhængelås, benyttes der oftest en almindelig oval cylinder, som også anvendes i modullåse, som benyttes til aflåsning af døre.