Cylinderlås

Cylinderlåsen er nok den mest udbredte mekaniske låsetype i verdenen i dag. Den er oftest lavet i messing eller stål, og består af bl.a. et cylinderhus, en tromle samt en række stifter og fjedre.

Låsecylinderens konstruktion

I cylinderhuset og i tromlen er der boret en eller flere rækker af stiftkanaler. Når cylinderen er låst, står cylinderhusets og tromlens stiftkanaler ud for hinanden, således at de danner en lang stiftkanal, som låsestifterne kan vandre op og ned i.

Over overstifterne er der en fjeder som presser over og understifterne ned i tromlen. Når den rette nøgle med den rette kode stikkes ind i låsecylinderen vil under og overstifterne løftes, således at toppen af understifterne, passer med toppen af tromlen og tromlen kan drejes og låsen låses op eller i. Understifterne bliver altså i tromlen og overstifterne bliver i selve cylinderhuset sammen med fjedrene, som når nøglen trækkes ud af tromlen, presser stifterne ned i tromlen, hvorved at låsecylinderen bliver låst.

System-stifter

Hvis man ønsker at flere forskellige nøgler skal kunne åbne en cylinderlås, så kan man benytte systemstifter. Her kan du læse mere om låsesystemer.

Vil du læse historien om opfindelsen af den morderne cylinderlås så følg linket Låsens Historie.

Fordele ved cylinderlåsen

En af fordelene ved cylinderlåsen er at den er forholdsvis nem at omkode til en anden nøgle.

En omstilling af lås, foregår ved at låsecylinderen afmonteres, hvorefter den adskilles og stifterne udskiftes, således at de passer til en anden nøgle. På den måde kan den gamle nøgle udelukkes fra låsen, hvilket kan være et ønske hvis f.eks. at nøglen er mistet, stjålet og eller frygtes kopieret, med henblik på at misbruge nøglen til at begå indbrud.